Siz de Kolay Sigorta ile 20+ firmadan anında teklif alın!

Trafik Sigortası

Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartları 2022

Kolay Blog Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartları 2022

Araç kullanımının artması ile birlikte araçlar için yapılması gerekli olan zorunlu trafik sigortası her araç sahibi olan kişinin yaptırması gerekli olan bir sigorta türüdür. Bu zorunlu trafik sigortası genel şartları itibarı ile birlikte herhangi bir hasar karşısında oluşan maddi ve manevi zararları üstlenmektedir.

Kolay Blog Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartları 2022

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası diğer bir adı ile de Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kamyon, motosiklet, otomobil ve diğer karayolu taşıtları için yapılması gerekli olan bir trafik sigortası türüdür.

Zorunlu trafik sigortası, çoğu sigorta türünden farklı olarak sigortalının kendisi ve aracının değil de bir üçüncü kişilere ve araçlarına karşı verilebilecek zararların teminini sağlamak için yapılmaktadır.

Tazminat ile birlikte maddi hasarların yanı sıra kazaya ait olan tedavi giderleri ile kaza sırasında zarar gören kimselerin ölmesi yahut sakat kalması halinde kazada zarar görenlerin desteğinden mahrum bırakılmış olanlara ödeme yapmaktadır.

Destekten mahrumiyet durumunda tazminat sakat kalan yahut hayatını kaybetmiş olan kişinin yaşı ve gelirine göre değişikliğe uğrayabilmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası Ne Zaman Yenilenir?

Zorunlu trafik sigortasının poliçe süresi bir yılı kapsamaktadır ve bu sürenin bitiminde yenilenmesi gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortası olmadan trafiğe çıkış yapmanın cezası ve yaptırımlarına rastlamamak adına süre bitiminde yenilenmelidir.

Kolay Blog Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartları 2022
Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartları 2022

Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsamaktadır?

Kaza durumlarında karşı tarafın yahut üçüncü kişilerin belirli bir miktar dahilinde hasar masraflarını karşılamaktadır. Kazaya kişinin kendi aracı sebep olmuşsa ve ortaya bir zarar çıkmışsa ortaya çıkan masraflar bu kişinin trafik sigortası poliçesi tarafından ödenmektedir.

Aynı zamanda kamu mallarına ve üçüncü kişilere verilebilecek zararlar da yine sigorta kapsamında yer almaktadır. Kaza esnasında maddi bir hasarın yanı sıra bedenen zararlar da ortaya çıkabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası ile bedenen alınan hasarlar da güvence altında olmaktadır. Yaralılara yapılacak olan ilk yardım, muayene, tedavi ve ilaç gibi hizmetler de yine zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmektedir.

Kaza sırasında vefat durumu ortaya çıkarsa defin masraflarını da yine zorunlu trafik sigortası karşılamaktadır. Eğer bu kişilerin bakmakta olduğu kişiler var ise bunların yükümlülükleri de yine sigorta tarafından sağlanabilmektedir.

Kazada hatalı taraf olmayan kişilerin hatalı olduğu iddia edildiği durumlarda ise yine açılacak olan mahkeme ve burada harcanacak miktar da yine Zorunlu Trafik Sigortası tarafından teminat altına alınmaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları Kaç Tanedir?

Zorunlu trafik sigortası için hasarsızlık adı verilen indirim basamakları yedi adet olarak belirlenmektedir. Dördüncü basamak orta basamak olup, standart olarak ele alınmaktadır. Yedinci basamakta en yüksek indirim uygulanabilirken, birinci basamakta en yüksek fiyat uygulanmaktadır.

Zorunlu Trafik Sigorta Primi Nasıl Hesaplanmaktadır?

Zorunlu araç trafik sigortası fiyatları belirlenirken belirli kriterler ön planda tutulmaktadır. Bu kriterler;

  • Trafik Basamak Kodu
  • Araç Türü
  • İl

Gibi kriterlere göre zorunlu trafik sigortası primi hesaplanmaktadır. Her ay düzenli olarak Zorunlu trafik sigortası tavan fiyatları Sigorta Bilgi Merkezince açıklanmaktadır ve üst sınır limit olarak baz alınacak şekilde sigorta şirketlerince farklılık gösterebilmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası Hangi Durumda Ödeme Yapmaz?

Zorunlu trafik sigortası bulunan araç hareket halinde bulunmadığı durumda sebep olabileceği zararları karşılamamaktadır. Yani trafik sigortasının zararları karşılayabilmesi için aracın trafiğe çıkmış olması ve hareket halinde bulunması gerekmektedir.

Zorunlu trafik sigortası kapsamları dışarısında kalan durumlardan bir diğeri ise kaza esnasında sigortalı araç içerisindeki zarar gören kişilerin eşyaları ile ilgili olmaktadır. Araçta zarar görmüş olanların bagaj benzeri eşyaların dışında kalan malların zarar görmesi durumunda ortaya atılabilecek talepler zorunlu trafik sigortası kapsamı dışarısında kalmaktadır.

Bu yazımızda zorunlu trafik sigortası genel şartlarını anlattık. Buraya tıklayarak trafik sigortası ile alakalı tüm yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Trafik Sigortası Genel Şartları Resmi Gazete oku.

Benzer Gönderiler
Trafik Sigortası

Aracım Pert Oldu Trafik Sigorta Ne Kadar Öder? 2022

Trafik Sigortası

Trafik Kazası Sigorta Parası Ne Zaman Yatar? 2022

Trafik Sigortası

Aracın Trafik Sigortası Fiyatı Neye Göre Belirlenir? 2022

Trafik Sigortası

Konut Sigortası Neleri Kapsar? 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir