Siz de Kolay Sigorta ile 20+ firmadan anında teklif alın!

Trafik Sigortası

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır? 2022

Kolay Blog Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır? 2022

Trafik sigortası nasıl hesaplanır? sorusu tüm araç sahiplerinin merak ettiği soruların başında gelmektedir. Bu yazımızda trafik sigortası fiyatı nasıl belirleniyor gibi soru işaretlerine cevap bulacağız. Siz de 20+ şirketten anında teklif alıp internete özel ek indirimlerle trafik sigortası yaptırmak istiyorsanız hemen buraya tıklayın!

Kolay Blog Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır? 2022

Trafik Sigortası Fiyatı Neye Göre Belirleniyor?

Trafik sigortası veya tam adı zorunlu trafik sigortası olan bu araç sigortasının yaptırılması yasal zorunluluğa sahiptir. Her araç sahibinin yasal zorunluluk gereğince yaptırması gereken trafik sigortası, yaptırılmaması halinde cezai müeyyide ile karşı karşıya kalıyor. Yaptırmayan araç sahipleri hem para cezası alıyor hem de aracın trafikten men edilmesi söz konusu oluyor. Bu tip yaptırımlarla karşılaşmak istemiyorsanız aracınızın trafik sigortasını mutlaka yaptırmalısınız. Trafik sigortası yaptırmaya karar verdiğinizde sigorta poliçeleri arasında fiyat farklılıklarıyla karşılaşırsınız. Bunun birden fazla nedeni bulunur. Peki aracınızın trafik sigortası poliçesi neye bakılarak belirleniyor?

Trafik Sigortası Fiyatlarını Kim Belirliyor?

Zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarının belirlenmesinde hem araca hem de araç sahibine ilişkin belirli kıstaslar ele alınıyor. Trafik sigortasının fiyatlandırılmasında bir dönem fahiş rakamların gündeme gelmesi üzerine devlet müdahil olmuştu. 2017’de yapılan düzenlemeyle birlikte yasal zorunluluğu bulunan trafik sigortasında “tavan fiyat” uygulamasına geçildi. Her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen tavan fiyat ile sigorta şirketlerinin poliçelerde uygulayabileceği en yüksek fiyat belli oluyor. Sigorta şirketleri tavan fiyat altında poliçe fiyatlandırması uygulama hakkına sahiptir.

Kolay Blog Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır? 2022
Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Belirleniyor?

Araçların trafik sigortası poliçe fiyatları belirlenirken, sigorta şirketleri tarafından devletin “tavan fiyat” sınırlamasına riayet edilerek, 3 kriter dikkate alınır. Trafik sigortası hesaplama yapılırken;

  • Araç sahiplerine uygulanan hasar basamağı
  • Taşıt grubu/türü(15 farklı grup bulunur)
  • Araç plaka numarası(kullanım ili)

gibi kriterler ele alınır. Sigorta şirketleri bu kriterler üzerinden araca özel uygulanacak trafik sigortası poliçe fiyatlarını belirler.

Trafik Sigortası Kademeleri Nelerdir?

Trafik sigortasında uygulanan basamaklar 7 kademe olarak uygulanır. 1. Kademe en yüksek trafik sigortası primini kapsar. 7. Kademe ise en düşük primi kapsar. Her yıl yenilenmesi gereken trafik sigortasında hasarsızlık kademeleri olarak tabir edilen bu basamaklar yıllık baza göre sürücüye trafikte mevcut durumuna göre fiyat değişikliği olmasına neden olmaktadır.

  • 1.basamaktaki trafik poliçeleri 150%
  • 2.basamaktaki trafik poliçeleri 100%
  • 3.basmaktaki trafik poliçeleri %50

Şeklinde prim artışı yansıtılır. Yani araç sahibinin bir önceki yıla göre trafikte aldığı ceza ve yaptığı kazalar trafik sigortasının priminde artışa sebebiyet oluşturur. Bu noktada Kasko araç sigortası ile bazı benzerliklere sahiptir.

Trafik sigortasında 4.basamak ise ilk defa trafik sigortası yaptıran kişilere uygulanır. Yeni ehliyet alan sürücüler, bu basamakta değerlendirilir. İlk yılında 4.basamak üzerinden trafik sigortası poliçesi hazırlanan sürücülerin, ilk yıl boyunca herhangi bir kaza yapmaması ve ceza almaması durumunda ikinci yılında 5.basamak kademesine indirgenir. Böylelikle 10% oranında poliçe indirimi elde eder. Ancak ilk yıldaki hasar kaydı ve ceza girişi olması durumunda 3. Kademeye yükseltilir ki bu durumda poliçe fiyatı 50% oranında bir artış gösterir. Trafik ve kasko araç sigortası hesaplama sürecinde bu kriterlerin ele alınması gerekir.

Benzer Gönderiler
Trafik Sigortası

Aracım Pert Oldu Trafik Sigorta Ne Kadar Öder? 2022

Trafik Sigortası

Trafik Kazası Sigorta Parası Ne Zaman Yatar? 2022

Trafik Sigortası

Aracın Trafik Sigortası Fiyatı Neye Göre Belirlenir? 2022

Trafik Sigortası

Konut Sigortası Neleri Kapsar? 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir