Siz de Kolay Sigorta ile 20+ firmadan anında teklif alın!

Trafik Sigortası

Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Ne Kadar Öder?

Kolay Blog Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Ne Kadar Öder?

Zorunlu trafik sigortası, ülkemizde de geçerli olup her araç sahibi tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Bu nedenle zorunlu trafik sigortasının bedelinin ne kadar olacağı konusu herkes tarafından merak ediliyor. Zorunlu trafik sigortası kazada ne kadar öder? sorusu herkes tarafından soruluyor ve bu yazıda da bu sorunun yanıtını vermeye çalışacağız.

Kolay Blog Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Ne Kadar Öder?

Trafik Sigortaları

Zorunlu trafik sigortası, pek çok sigorta çeşidinden değişik olarak, kaza neticesinde sigortalının kendisinde ve arabasında meydana gelen hasarları güvence altına almıyor. Zorunlu trafik sigortası, sigortalı aracın sebep olduğu kazalar için, zarara uğramış insanların kusur nispetine göre tazminat ödemesi yapılıyor.

Örnek olarak bir kaza esnasında taraflardan biri 0, diğer taraf p oranında kusurlu, her iki taraf kusuru nispetinde karşı kişinin hasarını ödüyor. Kişiler kusurları neticesinde kendilerinde ya da araçlarında oluşan hasarlarını bizzat karşılıyor. Trafik sigortası bir sorumluluk sigortası olarak da değerlendirilebilir.

Trafik Sigortasının Ödeme Yapmadığı Durumlar

Tam olarak kusurlu olan bir kişinin trafik sigortası tarafından ödeme yapılması olası değildir. Bu nedenle kaza yapan her araç sahibinin trafik sigortası şirketinden ödeme alacağı garanti değildir. Araç sahipleri bu hususa dikkat ederek trafik sigortalarını yaptırmaları gerekir. Bazı araç sahipleri kasko uygulamasına giderek kendi araçlarını daha özel durumlar için de sigortalatabilir.

Zorunlu Trafik Sigortası Ödemesi Kaç Günde Olur?

Trafik sigortaları, sigorta kurumları tarafından yapılır. Bu nedenle bu kurumların bir işleyişleri olduğundan ödemeleri belirli iş günleri dahilinde olduğu anlaşılabilir. Kanunda yer alan maddeye göre trafik sigortası şirketi tarafından yapılan ödemelerine en geç sekiz gün içinde yapılması gerekir.

Trafik Sigortası Şirketi Kaza Durumunda Ne Kadar Ödeme Yapar?

Trafik sigortası tazminat hesaplama oluşturulurken tazminat miktarını belirleyen kusurların önemi büyüktür. Bunun nedeni kusur, alınacak tazminat bedelinin kusur oranında düşeceği manasına gelir. Eğer ki kişi tam olarak kusurlu ise o zaman tazminat hakkında bulunamıyor.

Kolay Blog Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Ne Kadar Öder?
Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Ne Kadar Öder?

Ödeme Miktarı Ne Kadar Olur?

Örnek vermek gerekirse trafik kazasından sonra kusurlu bulundu ve bilirkişi de bu oranını onayladı. Bu kusur üstünden size 30.000 TL tazminat çıkması durumunda kusurunuz olduğu için alınabilecek tazminat 30.000 TL’nin %60’ı kadardır. Bu durumda sizlere ödenecek trafik sigortası tazminatı 18.000 TL kadar olacaktır.

Trafik Sigortası ile Kasko Arasındaki Fark Nedir?

Birçok kişi tarafından sorulan soru da zorunlu trafik sigortası ile kasko arasındaki farktır. Herkes bu iki sigorta türünü aynı şey zannediyor ve bazen bu konuda yanılgıya düşebiliyor. Bu nedenle bu iki sigorta tipi arasındaki farkı açıklamak gerekiyor.

Bu durumda açıklanması gereken ilk şey kaskonun zorunlu olmadığı ama trafik sigortası yaptırmanın zorunlu olduğudur. Eğer ki bir araç sahibi trafik sigortası yaptırmaz ise ceza öder.

Kasko Yaptırmak Zorunlu mu?

Trafik sigortasında amaç tarafların birbirlerinin kusurlarını ödemesidir. Ancak kasko kişiseldir ve daha fazla şeyi kapsar. Kasko her durumda ödeme yaparken, trafik sigortası ancak kazanın kusur oranına göre ödeme yapar yani oluşan hasarın tamamını karşılamaz.

Ancak kasko aracın kundaklama, deprem, sel vb. nedenlerden dolayı hasar görmesi ve çalınması durumlarında da ödeme yapar. Ayrıca başka aracın karışmadığı kazalarda da kasko ödeme yapılır. Bu nedenle kasko ödemesi kişiye özel olup zorunlu değildir. Ancak yine de kasko yaptırılması trafik otoriteleri tarafından öneriliyor.

Bu yazımızda Zorunlu trafik sigortası kazada ne kadar öder? sorusunun cevabına yanıt vermeye çalıştık. Trafik sigortası ile alakalı tüm yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak resmi gazete yayınlanan “KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR GENEL ŞARTLAR” isimli resmi duyuruyu okuyabilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/12/20211204-7.htm

Benzer Gönderiler
Trafik Sigortası

Aracım Pert Oldu Trafik Sigorta Ne Kadar Öder? 2022

Trafik Sigortası

Trafik Kazası Sigorta Parası Ne Zaman Yatar? 2022

Trafik Sigortası

Aracın Trafik Sigortası Fiyatı Neye Göre Belirlenir? 2022

Trafik Sigortası

Konut Sigortası Neleri Kapsar? 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir