Siz de Kolay Sigorta ile 20+ firmadan anında teklif alın!

Trafik Sigortası

Aracım Pert Oldu Trafik Sigorta Ne Kadar Öder? 2022

Kolay Blog Aracım Pert Oldu Trafik Sigorta Ne Kadar Öder? 2022

Kaza sonrası pert olan araçlar için trafik sigorta ne kadar öder konusu, aracın o dönemki piyasa rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Sigorta şirketleri, pert durumları için farklı ödeme seçenekleri kullanabiliyor.

Siz de hemen buraya tıklayıp araç kaskonuzu yapabilirsiniz!

Araç pert olduğunda sigorta şirketi ile sigortalı arasında yapılan karşılıklı anlaşma ile rayiç bedel belirlemesi yapılıyor. Kazalı aracın rayiç bedeli düşüldükten sonra kalan değer kısmı sigorta şirketi tarafından sigortalıya ödeniyor.

Pert Nedir?

Kazaya karışan aracın tamir masrafları hesaplanır ve aracın değerinin %70 ve üzerinde hasar tespit edilirse o araca pert kararı verilebilir. Pert, büyük hasarlı anlamına gelen sigorta terimidir. Ağır hasar kayıtlı araçlar için kullanılan bir terimdir ve araçlar için perte çıktı denilir.

Pert Değeri Hesaplama

Araçların pert değeri hesaplamaları, sigorta şirketlerinin hasar tespiti sonrasında yapılıyor. Araç sahipleri perte çıkan araçlar için trafik sigortasının kendilerine ne kadar ödeme yapacaklarını öğrenmek istiyor. Sigorta şirketleri, pert hesaplamasını rayiç bedel üzerinden yapıyor ve rayiç bedel düşüldükten sonraki bölümü ödeme miktarı olarak belirliyor. Pert araç satış işlemleri sigortalı tarafından yapılıyor.

Pert İşlemleri

Trafik sigortası, araçların trafiğe çıkmasına izin veren sigorta türüdür. Trafik kazalarında, karşı tarafın hasarının karşılanmasını sağlar. Pert durumlarında aracın hesaplanan değerine göre ödemeler yapılır. Pert araç işlemleri için şu belgelere ihtiyaç vardır.

  • Araç ruhsatı,
  • Sürücü ehliyeti fotokopisi,
  • Sigorta poliçesi,
  • Trafik kaza raporu,
  • Alkol raporu,
  • Hasarlı aracın fotoğrafları,

Bu belgelerle sigorta şirketine başvuru yapan araç sahipleri sigorta şirketinin eksper göndermesini ve hasar tespiti yapmasını ister.

Pert Bildirim Süresi

Kazaya karışan araç pert olduğunda sigortalı aracının pert olduğunu 5 gün içerisinde sigorta şirketine bildirme zorundadır. Pert bildirimi yaparken kendisinden istenen tüm belgelerinde eksiksiz olarak verilmesi gerekiyor. Bildirim işlemlerinin son ana bırakılması yaşanacak çeşitli aksaklıklardan dolayı farklı mağduriyetlerin yaşanmasına neden olabilecektir.

Kolay Blog Aracım Pert Oldu Trafik Sigorta Ne Kadar Öder? 2022
Aracım Pert Oldu Trafik Sigorta Ne Kadar Öder? 2022

Pert Ödemeleri Ne Kadar?

Sigorta şirketlerinin her birisi pert araçlar için ödeme miktarı hesaplamalarını farklı yapıyor. Ödeme için piyasa araştırması yapıyor ve rayiç bedel belirleyerek sigortalıya ödeme teklifinde bulunuyor.

Kasko yaptırırken, aracın rayiç bedeli belirleniyor ve poliçeye yazılıyor. Pert ödemeleri genelde bu rayiç bedel bilgisi üzerinden yapılıyor. Pert araç için gönderilen eksper, eş değerde olan araçların güncel fiyatlarını belirliyor. Sigorta şirketi aracın değeri kadar ödeme yaptığında aracı sigortalıdan alabiliyor.

Kaskosuz Araç Pert Ödemeleri

Trafikte yer alan araçların büyük bir bölümünün kasko sigortası yoktur. Kasko sigortası olmayan araçlar kazada pert olduklarında maddi zarar karşı tarafın trafik sigortası tarafından yapılıyor. Ödemenin yapılabilmesi için hatanın tamamının karşı tarafta olması gerekiyor. Kendi sigortanın araç masraflarını karşılaması için kasko sigortası bulunması gerekiyor.

Trafik Sigortası Pert Ödemesi Yapar mı?

Araç sahipleri yaptırmış oldukları trafik sigortaları ile karşı tarafın ve üçüncü kişilerin uğramış oldukları zararları karşılıyor. Sürücüler, kendi trafik sigortalarından araçları için pert ödemesi talebinde bulunamıyor. Karşı tarafın aracı pert olursa, trafik sigortası tarafından belirlenen limitte ödeme yapılıyor. Araç hasarlarının karşılanabilmesi için kasko sigortasının yaptırılması önemlidir.

Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler

Aracı ile kaza yapanlar, sigorta poliçesinden faydalanabilmek için neler yapması gerektiğini araştırır. Kasko sigortası bulunanlar, kaza ile ilgili evrakları toplar ve sigorta şirketine bildirimde bulunur. Araçta ağır hasar meydana gelmiş ve tamir masrafı aracın rayiç bedelinin %70’inden fazla ise sigorta şirketi o araç için pert teklifinde bulunur. Sigortalı yapılacak ödeme miktarına göre aracını perte çıkartır ya da tamir edilmesini sağlar.

KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR GENEL ŞARTLAR

Benzer Gönderiler
Trafik Sigortası

Trafik Kazası Sigorta Parası Ne Zaman Yatar? 2022

Trafik Sigortası

Aracın Trafik Sigortası Fiyatı Neye Göre Belirlenir? 2022

Trafik Sigortası

Konut Sigortası Neleri Kapsar? 2022

Trafik Sigortası

Zorunlu Trafik Sigortası Genel Şartları 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir