Siz de Kolay Sigorta ile 20+ firmadan anında teklif alın!

Trafik Sigortası

Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Öder?

Kolay Blog Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Öder?

Trafik sigortası karşı tarafın hasarının ne kadarını öder? sorusu kazaya karışan herkes tarafından sorulan bir sorudur. Biz de bu yazımızda sizin için kaza durumunda trafik sigortanızın ne kadarını karşıladığını anlattık. Eğer henüz trafik sigortası yaptırmadıysanız buraya tıklayarak anında 20+ şirketten fiyat teklifi alabilirsiniz.

Her araç sahibinin mutlaka yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta çeşidi olan trafik sigortası ile ilgili çok fazla bilgi karışıklığı bulunuyor. Zorunlu trafik sigortası, diğer tüm sigorta türlerinden tamamen farklı bir işleyişe sahiptir. Trafik sigortasının kapsamı, poliçenin düzenlendiği aracın zararlarını/hasarlarını karşılamamaktadır. Bu sigorta çeşidinde zarar karşılama, poliçenin düzenlendiği aracın yaptığı kazadaki karşı tarafı kapsamına alır. Yani kaza halinde trafik sigortası yalnızca karşı tarafın yaşadığı zararın tanzim edilmesini sağlar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta ise her araç sahibinin zorunlu trafik sigortasını yaptırmasıdır. Araç sürücüsünün kendi trafik sigortası karşı tarafın zararını karşılarken, karşı tarafın trafik sigortası da araç sahibinin zararını karşılar.

Kolay Blog Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Öder?

Trafik Kazasında Trafik Sigortası Hasarın Ne Kadarını Karşılar?

Zorunlu trafik sigortasında zarar tanzim uygulaması, tarafların kazadaki kusurları üzerinden belirlenmektedir. Buna göre örneğin bir trafik kazasında bir taraf 40% kusurlu, karşı taraf 60% kusurlu şeklinde bir tablo bulunuyor. Bu tabloda her iki tarafta mevcut kusur yüzdelerine eş değer şekilde karşı tarafın zararlarını tanzim ediyor. Zorunlu trafik sigortasının sürücünün kendisinin ve aracının gördüğü zararları karşılamadığından, karşı tarafın kusuru doğrultusunda karşıladığı zararın üzerindeki zararların sürücü tarafından kendisi tarafından karşılanması gerekiyor. Bu tip trafik kazaları, sürücünün trafik sigortası poliçe basamaklarında riskli sınıfa taşımasından trafik sigortası hesaplama süreci de değişiyor.

Trafik Sigortasının Teminat Limitleri Zarardan Düşük Olursa Ne Olur?

Zorunlu trafik sigortasında, zarar tanzimi teminat limitleri ile belirlenmiştir. Poliçe teminat limitleri oranında karşı tarafın hasarının/zararının karşılanması sağlanır. Zorunlu trafik sigortası bulunan araç sürücüsü, karşı tarafın zararının mevcut teminat limitlerinden fazla olması durumunda geriye kalan tutardan doğrudan sorumludur. Yani karşı tarafın zararı, trafik sigortası teminat limitleri ölçüsünde karşılanır. Teminat limitlerinin üzerinde olan kısım araç sürücüsünün sorumluluğunda olur. Eğer kasko araç sigortası ve ek “İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası” gibi sigorta poliçeleri mevcut ise teminat limiti üstündeki geriye kalan tutarlar, bu poliçeler tarafından karşılanır. Ancak bu zarar karşılamada da  söz konusu poliçenin kapsamının sınırlamalarının olduğuna dikkat edilmelidir.

Trafik Sigortasının Karşılamadığı Zararlar Nelerdir?

Bazı hallerde trafik sigortasının poliçe teminatları, zarar karşılama desteği sağlamaz. Bu şartlar Türkiye Sigortalar Birliği tarafından oluşturulan “Trafik Sigortası Genel Şartları” kapsamında açık şekilde belirlenmiştir. Buna göre trafik sigortası poliçesi düzenlenen aracın hareket halinde olmadığı(kullanılmadığı) süreçte meydana getireceği zararlar, kişi alkollü veya ehliyetsiz olduğu durumlarda da zararlar poliçe tarafından karşılanmaz. Bu tip durumlarda hem aracın kendi zararları hem de karşı tarafta meydana getirdiği zararların tanzimi doğrudan araç sahibinin kendisindedir.

Trafik Sigortası Tazminatı Hesaplama

Trafik sigortasında tazminat hesaplama, trafik kazasındaki kusur yüzdesine bağlıdır. Kusur yüzdesi alınacak tazminat tutarı oranında düşüş sağlar. Örneğin bir trafik kazasında 50% oranında kusura sahip olunması halinde tazminat tutarının 50% oranı düşülür ve geriye kalan tutar tazminat olarak alınabilir. Trafik sigortası ve tazminatı veya kasko araç sigortası hesaplama konusunda profesyonel sigorta şirketlerinden destek almak, olası mağduriyetlerin engellenmesi açısından ayrıca önem ihtiva eder.

Benzer Gönderiler
Trafik Sigortası

Aracım Pert Oldu Trafik Sigorta Ne Kadar Öder? 2022

Trafik Sigortası

Trafik Kazası Sigorta Parası Ne Zaman Yatar? 2022

Trafik Sigortası

Aracın Trafik Sigortası Fiyatı Neye Göre Belirlenir? 2022

Trafik Sigortası

Konut Sigortası Neleri Kapsar? 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir