Bireysel Sağlık Sigortası herkesin yaptırmak istediği ancak tam olarak ne işe yaradığının anlaşılmadığı bir konudur. Sağlık sigortaları ülkemizde SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından düzenlenir. Bireysel sağlık sigortaları ise daha farklı özel kurum ve kuruluşlar tarafından da düzenlenebilir. Burada sizlere bireysel sağlık sigortasının nasıl yapılacağı hakkında en ayrıntılı bilgileri vereceğiz.
Siz de hemen Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptırmak için buraya tıklayın!
Genel Sağlık Sigortası Nedir?
Genel Sağlık Sigortası hakkı, SGK kurumunca bütün vatandaşlara tanınır. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak düzenli bir mesleği ve sigortası olmayan TC vatandaşları, GSS yani Genel Sağlık Sigortası kapsamında hastanelerden faydalanabilir duruma gelmiştir. GSS prim ödemeleri, vatandaşların ekonomik hallerine göre doğrudan insanların kendileri tarafından ödenir. Bunun haricinde de devlet bütçesinden de karşılanabilir.
GSS’den Kimler Yararlanabilir?
GSS yararlanacak kişiler, aylık olarak gelirinin bulunmadığına ya da sigortalı bir mesleği olmadığına dair belge getirmesi gereklidir. 25 yaşının üstündeki erkeklerle beraber, ailesinde SGK kaydı olmayan kadınlar için belirlenen GSS, insanların bakmakla sorumlu olduğu bütün bireyleri kapsar. GSS kaydı açılmasından sonra, insanların sağlık servisleri için fazlada bir ücret ödemesi ve ilaç alışlarında fark ödemesi yapmasına gerek kalmıyor.
Bireysel Sağlık Sigortası
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) hudutlarında oturan 64 yaşına gelmemiş bütün vatandaşlar Bireysel Sağlık Sigortası sahibi olabiliyor.
64 yaşına dek Ömür Boyu Yenileme Garantisi hakkı elde etmiş olan sigortalı kişiler 64 yaşından sonra ek prim ödemesi olmaksızın poliçelerini yenileme şansı yakalarlar. Ömür Boyu Yenileme Garantisi bulunmayan 65 yaş ve üstü sigortalı kişilerin poliçeleri ek prim ödemeleri karşılığında 75 yaşına dek risk değerlendirmesi yapılmadan yenilenmesi mümkün oluyor.
0-17 yaş aralığında (17 dahil) olan çocuklar da ebeveynleri olmaksızın ek prim uygulanıp tek başına sigorta hizmetlerinden yararlanabilir.
Bu gibi hizmetler bireysel sağlık sigortası kapsamına girer. Bireysel sağlık sigortaları ülkemizde çeşitli özel sigorta kurumları tarafından yapılır.
Bireysel Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Bireysel sağlık sigortaları çeşitli paketlere ayrılır. Bu paketlere göre kapsadıkları sağlık hizmetleri farklılık gösterir. Bu nedenle hangi pakette hangi hizmetin olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Kendi ihtiyaçlarınıza göre bir hizmet paketi almak öneriliyor. Bu sağlık hizmet türlerine göre paket fiyatları da değişiklik gösterir. Bu nedenle yalnızca ihtiyacınız olan sağlık paketlerinin satın alınması büyük önem taşır.
Diğer Hizmetler
Bireysel sağlık sigortası kapsamında çeşitli hizmetleri de satın alabilirsiniz. Bu hizmetler ekstra hizmetler olup sigorta kurumundan bu hizmetlerin de paketinize dahil edilmesi isteyebilirsiniz.
Bu hizmetlerden bazıları şunlardır;
- Doğum Teminatı
- Check-up hizmetleri
- Diş Hizmeti Paketleri
Bu gibi özel sağlık hizmet paketlerini sigorta kurumunuzla konuşup talep etmeniz mümkün. Bu gibi hizmetler genel olarak bireysel sağlık sigortalarına dahil edilmiyor.
Çalışmayan Kişiler İçin Sağlık Hizmetleri
İşsiz ya da çalışamayan kişiler için sağlık hizmetleri aylık belli bir ücret karşılığında sağlanır. Bunun haricinde eğer kişilerin bu ücreti ödemeye güçleri yoksa bu primler devlet tarafında ödenebilir. Bu primler aylık olarak cüzi ücretler olsa da bu ücretleri ödeye gücü yetmeyen kişiler de mevcuttur. Devlet, bu kişilerin prim ödemelerini üstlenerek sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlar.
Bireysel Sağlık Sigortası Aylık Ne Kadar?
Bireysel Sağlık Sigortası fiyatları herkes tarafından merak ediliyor. 2022 yılındaki asgari ücrete oranlı olarak belirlenen Bireysel Sağlık Sigortası ücreti 161,55 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret güncel asgari ücretin %3’ü olarak belirlenir ve bu ücretin aylık olarak ödenmesi, gerekir. Bu ücret ödendiği zaman sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Özel sağlık sigortaları yönetmeliğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.