Siz de Kolay Sigorta ile 20+ firmadan anında teklif alın!

Kasko SigortasıTrafik Sigortası

Trafik Sigortası İle Kasko Arasındaki Farklar

Kolay Blog Trafik Sigortası İle Kasko Arasındaki Farklar

Trafik sigortası ile kasko arasındaki farklar her zaman karıştırılmaktadır. Bu yazımızda sizin için kasko ve trafik sigortası arasındaki farklar listelenmiştir. İşte trafik sigortası ve kasko hakkında tüm detaylar…

Kolay Blog Trafik Sigortası İle Kasko Arasındaki Farklar

Araç sahiplerinin yaptırmaları gereken trafik sigortası ile kasko araç sigortası genellikle birbiriyle çok karıştırılır. Araç sigortasındaki iki farklı sigortanın yaptırılmasında mağduriyet yaşamamak adına poliçe yaptırmadan önce her iki araç sigortası hakkında da bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Araç sahiplerinin yaptırabildikleri iki araç sigortasının arasındaki en temel farklı birinin zorunlu olması, diğerinin isteğe bağlı olmasıdır. Yasal olarak yaptırılması zorunlu olan adından da anlaşılacağı üzere zorunlu trafik sigortası olurken, isteğe bağlı olan ise kasko araç sigortasıdır.

Trafik Sigortası Nedir? Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Zorunlu trafik sigortası, “Karayolları Trafik Kanunu” kapsamında yaptırılması zorunludur. Yasada “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” olarak isimlendirilen sigortanın kısa adı zorunlu trafik sigortasıdır. Trafik sigortasının temel uygulama kapsamı araç sahibinin karıştığı trafik kazalarında karşı tarafın mal ve canına oluşturulacak zararın karşılanmasıdır. Zorunlu trafik sigortasının herhangi bir trafik kazası halinde poliçeni düzenlendiği araçta meydana gelecek zararları karşılamadığına dikkat edilmelidir.

Bu araç sigortasında araç sahiplerine uygulanan poliçe fiyatları birbirinden farklıdır. Yaptırılması zorunlu olan trafik sigortasını yaptırmadan evvel trafik sigortası hesaplama ile poliçe tutarlarını belirlemek gerekir. Her yıl yenilenmesi gereken trafik sigortasında, devlet tarafından “tavan fiyat” uygulaması bulunduğu unutulmamalıdır. Ayrıca trafik sigortası poliçelerinde 7 adet olan basamak uygulanır. Araç sahibinin kazasızlık ve cezasızlık durumuna göre bu basamaklardan uygun olana tabi tutulması sağlanır. 1 ile 7 arasında olan basamaklarda ilk basamak en riskli sınıftaki araç sahiplerini kapsar. İlk defa trafik sigortası yaptıracak kişiler 4.basamaktan başlatılır. Her yıl trafik kazası ve trafik ceza durumuna göre yeni poliçenin hangi basamakta yer alacağı belirlenir.

Kolay Blog Trafik Sigortası İle Kasko Arasındaki Farklar
Trafik Sigortası İle Kasko Arasındaki Fark

Kasko Araç Sigortası Nedir? Kasko Neden Yaptırılmalıdır?

Tam adı “Kara Taşıtları Sigortası” olan kasko araç sigortası yaptırılarak, zorunlu trafik sigortasının karşılamadığı zararların sigortalanması sağlanır. Çünkü kasko araç sigortası kapsamında;

  • Trafik kazası,
  • Yanma,
  • Çalınma ve çalınma girişimi,

Gibi durumlardan kaynaklı poliçenin düzenlendiği araçtaki zararlar bulunur. Kasko araç sigortası poliçelerinde uygulanan “ek teminatlar” bulunur. Böylelikle araca düzenlenen kasko sigorta poliçesinin kapsama alanının genişletilebilmesi mümkündür. Yani zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi kapsadığı zarar ve alanlar standart değildir. Farklı kasko sigorta poliçeleri bulunur ve her birinin kapsadığı zararlar farklıdır.

Yaptırılacak kasko sigorta poliçesine istinaden mevcut kurallar bellidir. Buna göre düzenlenen poliçelerin kapsamı doğrultusunda mevcut zararlarda kısmi veya tamamı olacak şekilde karşılanır. Kasko trafik sigortasının yaptırılması yasal zorunluluğa tabi değildir. Araç sahipleri arzu etmeleri halinde yaptırabilir.

Zorunlu trafik sigortasında poliçe fiyatları tavan fiyat sınırlamasıyla araç sahibinin belirli kriterlere göre yer aldığı basamak üzerinden belirlenir. Kasko araç sigortası hesaplama ise daha farklıdır. Kasko araç sigortası poliçe fiyatları belirlenirken;

  • Araç markası,
  • Araç modeli,
  • Araç yaşı,

Gibi kriterlere bağlı olarak “Türkiye Sigortalar Birliği(TSB)” tarafından oluşturulan “Kasko Değer Listesi” esas alınarak belirlenir.

Benzer Gönderiler
Trafik Sigortası

Aracım Pert Oldu Trafik Sigorta Ne Kadar Öder? 2022

Trafik Sigortası

Trafik Kazası Sigorta Parası Ne Zaman Yatar? 2022

Trafik Sigortası

Aracın Trafik Sigortası Fiyatı Neye Göre Belirlenir? 2022

Trafik Sigortası

Konut Sigortası Neleri Kapsar? 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir