Siz de Kolay Sigorta ile 20+ firmadan anında teklif alın!

Kasko Sigortası

Kasko Hangi Durumlarda Bozulur? Kasko Genel Şartları

Kolay Blog Kasko Hangi Durumlarda Bozulur? Kasko Genel Şartları

Kasko hangi durumda bozulur? sorusu araç sahiplerinin sıklıkla merak ettiği soruların başında gelmektedir. Bu yazımızda kasko genel şartları nelerdir ve hangi hallerde bozulur onu anlatacağız. Siz de anında 20+ sigorta şirketinden kasko teklifi alın!

Kolay Blog Kasko Hangi Durumlarda Bozulur? Kasko Genel Şartları

Kasko sigortası, araç sahiplerinin “isteğe bağlı” olarak yaptırabildiği bir araç sigortasıdır. Kasko poliçesi düzenlenen araca ilişkin meydana gelebilecek yanma, çalınma ve çalınma girişimi, trafik kazası gibi hallerde devreye girerek, zararların tanzimini sağlayan sigorta çeşididir. Kasko poliçe fiyatları belirlenirken, belirli kriterler baz alınır. Bu kriterler nezdinde kasko poliçe indirimleri uygulanır. Kasko hasarsızlık indirimi uygulanması ile de kasko poliçe fiyatından düşülür ve böylelikle net rakamın ortaya çıkartılması sağlanır. Sigortaya ilişkin gerçekleştirilen bu uygulamalar kasko bozulması şeklinde bir kavramında söz konusu olmasına neden olur. Bunun için kasko araç sigortası bozulmasına neden olabilecek durumların meydana gelmiş olması gerekir.

Kasko Nasıl Bozulur?

Araç sahiplerinin yaptırdıkları kaskonun bozulması, aracın bir trafik kazasına karışması sonucunda söz konusu olur. Kasko araç sigortası poliçesinin geçerlilik süresi içerisinde aracın trafik kazasına karışması durumunda kaskosu bozulur. Böyle bir durumda araç sahibinin kasko poliçesine istinaden uygulanan indirimlerden yararlanabilmesi mümkün olmaz. Bu nedenle de kasko poliçesindeki prim tutarı artışı söz konusu olur. Poliçe geçerlilik süresi içerisinde yapılan trafik kazaları durumunda bir sonraki yeni poliçe oluşturma döneminde kasko için “hasarsızlık indirimi” hakkından yararlanılabilmesi mümkün olmaz. Zorunlu trafik sigortası poliçelerinde işleyiş daha farklıdır.

Kolay Blog Kasko Hangi Durumlarda Bozulur? Kasko Genel Şartları
Kasko Hangi Durumlarda Bozulur? Kasko Genel Şartları

Kasko Bozulması Nasıl Önlenir?

Aracına kasko poliçesi düzenlettiren araç sahipleri için en ciddi sorunların başında kasko bozulması gelir.  Aracın kaskonun bozulması, sigorta poliçe prim tutarlarının ciddi seviyede yükselmesine neden olur. Zira araç sahibinin faydalanabildiği hasarsızlık indirimi hakkı, kaybolur. Ancak araç sahiplerinin herhangi bir trafik kazası geçirmeleri durumunda gündeme gelen kaskonun bozulması riskini ortadan kaldırabilmesi de mümkündür. Buna göre araç sahiplerinin kaskolu araçları ile trafik kazası yaşamaları halinde;

  • Araçta meydana gelen hasarı kendi cebinden ödeyerek,
  • Araçta meydana gelen hasarı karşı tarafın ödemesiyle,

Kasko bozulmasının önüne geçebilir. Böylelikle bir sonraki poliçe döneminde mevcut hasarsızlık indirimi hakkından yararlanmaya devam edebilmektedir. Yeni kasko poliçesi yaptırırken veya poliçe yenilemesi yaptırılırken kasko araç sigortası hesaplama yapılması, prim tutarlarının doğru şekilde öngörülebilmesine yardımcı olur.

Kasko Bozulur Prim Tutarı Ne Kadar Artar?

Kasko yaptırılan ve poliçenin geçerlilik süresinin devam ettiği dönemde trafik kazasına karışmak, kaskonun bozulmasına neden olur. Kaskonun bozulması halinde prim tutarı artışı söz konusu olacaktır. Çünkü hasarsızlık indirimi hakkı kaybedilir. Kasko araç sigortası poliçelerinde kademeli olarak fiyatlandırma uygulanır. Ayrıca kasko poliçe tutarları “ek teminat” hususları da dahil edilerek belirlenir. Kaza geçmişi bulunan sürücülerin bir sonraki dönemdeki kasko poliçe tutarlarında prim artışı söz konusu olur. Karışılan trafik kazasında sürücünün sorumluluğu/ihlali söz konusu olmadığı takdirde kasko bozulmaz ve dolayısıyla prim artışı yaşanmaz. Ancak aksi durumlarda ciddi prim artışları yaşanabilir. Bu nedenle poliçe döneminde kaza yapılmış ise kasko ve trafik sigortası hesaplama yaparak, oluşacak yeni prim tutarları öğrenilmelidir.

Benzer Gönderiler
Kasko Sigortası

Kasko Sigortası Kapsamı - 2022 Güncel

Kasko Sigortası

Araç Kasko Değeri Hesaplama

Kasko Sigortası

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Sigortası

Kasko Türleri Nedir? Aralarındaki Fark Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir