Konut sigortası zorunlu mu? sorusunun yanıtını merak edenler, bu sigorta tipinin isteğe bağlı olduğunu ve her hangi bir zorunluğunun bulunmadığını bilmelidirler. Ancak bir konut alırken kredi kullanmayı tercih edenlerden banka kredi borcu ödenene kadar konut sigortasının bulunması sıklıkla istenmektedir. Peki konut sigortası zorunlu mu? İşte tüm detaylar…
Zorunlu olmamasına rağmen bir konutu güvence altına almak için tercih edilebilecek en temel sigorta tipi konut sigortasıdır. Evinizin başına gelebilecek her hangi bir olumsuz durumda, konut sigortası şirketleri sizin yerinize masraf giderlerini sigortanın teminatları kapsamında karşılar.
Konut Sigortası Nedir?
Konut sigortası, evinizi sel, yangın, hırsızlık gibi pek çok beklenmedik konuya dair güvence altına alan sigorta çeşididir. Konut sigortası yaptırdıktan sonra ödenen primler kapsamında, evin veya eşyalarının başına gelebilecek hasarlarda zararların sigorta şirketince karşılanması avantajı elde edilir. Poliçenizde yer alan tüm teminat ve ek teminatlar çerçevesinde eviniz güvence altına alınır.
Konut Sigortası Teminatları Nelerdir?
Konut sigortası teminatları 2 farklı başlık altında incelenir. Sigorta poliçesi için ana teminatlardan ve ek teminatlardan aynı anda yararlanmak konut sahibinin tercihine bırakılır. Örneğin yangın teminatı, konuta şimşek düşmesi veya konutta yangın çıkması ardından oluşan hasarları sigorta şirketinin karşılamasını sağlar.
Konut sigortasının ana teminatları arasında olan yangın teminatı haricinde diğer ek teminatlar da sigorta kapsamına prim ödeme şartı ile eklenebilir. Konut sigortasına eklenebilen ana ve ek teminatlar şunlardır:
- Hırsızlık teminatı,
- Sel ve su basma teminatı,
- Fırtına teminatı,
- Deprem teminatı,
- Su taşıma teminatı,
- Yer kayması teminatı,
- Araç çarpması teminatı,
- Grev ve halk hareketleri teminatı,
Tüm bu detayların sigortaya eklenmesine dair talep sigorta şirketine yapılabilir.
Konut Sigortası Fiyatı Ne Kadar?
Konut sigortası fiyatı, sigorta poliçesine dahil edilen teminat genişliğine bağlı olarak değişir. Diğer yandan sigorta şirketlerine göre değişen primler üzerinden konut sigortası yaptırmak mümkündür. Buna bağlı olarak konut sigortaları için sabit bir fiyat verilemezken, teminat kapsamı genişliğine bağlı olarak prim ödeme tutarı toplamının yükseldiği bilinmelidir.
Konut Sigortası Deprem Teminatı Neden Var?
Konutlar için deprem etkisi ile oluşabilecek hasarların karşılanması adına DASK sigorta tipinin uygulandığı bilinmektedir. Ancak DASK sigortası, deprem ardından meydana gelen belirli hasarların sigortadan karşılanmasına yöneliktir. Bu yüzden DASK’ın yeterli olmadığı alanlarda da sigorta desteğinden yararlanmak isteyenler konut sigortası kapsamında deprem teminatından yararlanarak, daha geniş bir alanda zararlarını giderebilirler.
Konut Sigortası Hırsızlık Teminatı Nedir?
Konut sigortası sözleşmesine hırsızlık teminatını dahil eden kişiler, evlerinde yer alan değerli eşyaları ve birikimlerini güvence altına alırlar. Bu eşyalara hırsızlık ardından hasar gelmesi halinde sigorta şirketi sigorta sahiplerinin maddi zararlarını karşılar.
Konut Sigortası Fırtına Teminatı Nedir?
Konuta fırtına olması halinde sürüklenen ve çarpan nesnelerin vermiş olduğu hasarların sigorta şirketince karşılanmasını sağlayan teminat tipidir. Sigorta yaptıran kişinin teminata dair prim tutarlarını düzenli ödemesi halinde beklenmedik bir fırtına oluşması durumunda maddi kayıpları karşılanır.
Konut Sigortası Ek Teminatları Neler?
Konut sigortası yaptırmak isteyenler oldukça geniş bir çerçevede ek teminatlardan yararlanabilirler. Bu teminatlar hakkında bilgiler şu şekildedir:
- Enkaz kaldırma masraflarının karşılanmasına yönelik ek teminat,
- Kara, deniz ve hava taşıtları çarpması halinde oluşan zararların karşılanmasına yönelik ek teminat,
- Elektronik cihaz teminatı,
- Taşınma masraflarına ilişkin ek teminat,
Maddi ve manevi anlamda sıkıntıların önüne geçebilecek pek çok farklı teminat poliçeye eklenebilir.
Konut Sigortası Dışında Kalan Durumlar Neler?
Konut sigortaları kapsamına güvence altına alınamayacak hususlar önceden belirlenmiştir. Savaş ve istila gibi durumlarda meydana gelen hasarlar konut sigortası kapsamına dahil edilemez. Nükleer yakıtların patlaması ardından meydana gelen hasarlar, yangın çıkarmaksızın sigortalı elektronik eşyaların kendi arızalarına bağlı olarak gelişen hasarlar konut sigortası kapsamında değildir.
Konut Sigortası Neden Yapılmalı?
Konut sigortası yaşam alanını güvence altına almak ve beklenmedik anlardaki hasarlar karşısında yeterli maddi gücün olmaması sebebiyle karşılaşılabilecek sıkıntıları önleyebilmek amacıyla yaptırılmalıdır.
Sel, yangın, fırtına, hırsızlık ve pek çok diğer durumda maddi karşılığı olan hasarların oluşması halinde kişinin toplam masrafı karşılayabilecek gücü olmayabilir. Ancak belirli oranlar üzerinden ödenen sigorta primleri sayesinde ihtiyaç duyulan anda sigorta şirketinin desteği ile maddi ve manevi sıkıntılar aşılır.
Bu yazımızda konut sigortası zorunlu mu sorusuna cevap bulduk. Daha fazla konut sigortası ile alakalı yazı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak “ZORUNLU DEPREM SİGORTASI TARİFE VE TALİMAT TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ” isimli Resmi Gazete yayınına ulaşabilirsiniz.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211117-3.htm