Siz de Kolay Sigorta ile 20+ firmadan anında teklif alın!

Kasko Sigortası

Araç Kasko Değeri Hesaplama

Kolay Blog Araç Kasko Değeri Hesaplama

Araç kasko değeri, araç sahiplerinin sıklıkla karşılaştıkları kavramlardan birisidir. Araca ilişkin kasko yaptırırken, satış gerçekleştirirken ve hatta “Motorlu Taşıt Vergisi(MTV)” gerçekleştirirken dahi araç kasko değeri gündeme gelir. Kasko araç sigortası poliçe prim tutarlarının belirlenmesi aşamasında da kasko değerinin önemli etkisi bulunur. Çünkü aracın kasko değeri belirlenirken tüm özellikleri ile birlikte tüm geçmişi de değerlendirmeye tabii tutulur. Böylelikle standart şekilde kasko poliçelerinin prim tutarlarının belirlenmesinde kullanılan verileri içerir.

Kolay Blog Araç Kasko Değeri Hesaplama

Kasko Değeri Nedir?

Araç kasko değerleri, aracın tüm işlemleri yönünden önemli bir role sahiptir. Aracın kasko değerinin belirlenmesi aşamasında markası, modeli ve üretim yılı gibi veriler değerlendirmeye dahil edilir. Bu sayede aracın araç piyasasına göre mevcut değerinin somut biçimde ortaya çıkartılması sağlanır. Söz konusu verilerde kasko araç sigortası hesaplama işlemlerinde kullanılan verilerdir. Dolayısıyla aracın kaskosunun ne kadar olacağının belirlenmesinde de aracın kasko değerinin önemli bir etkisi bulunur.

ARAÇ Kasko Değeri Nasıl Belirlenir?

Araç kasko değeri belirlemede kullanılan temel veriler bulunur. Bu veriler Türkiye Sigortalar Birliği(TSB) tarafından her döneme özel olarak ele alınır. Böylelikle aylık periyotlar halinde araç kasko değer listesi yayınlanır. Araç kasko değer listesinin oluşturulmasında yani araç kasko değeri hesaplama işleminde;

  • Aracın markası
  • Aracın modeli
  • Aracın motor hacmi
  • Aracın üretim yılı

şeklindeki veriler kullanılır. Bu veriler üzerinden araca istinaden bir kasko değerlemesi gerçekleştirilir. Yapılan analiz ve değerlendirmeler neticesinde de güncel olarak tüm araçları kapsayan bir kasko değer listesi hazırlanır. Bu listeleme zorunlu trafik sigortası türünden bağımsızdır. Çünkü trafik sigortasında poliçe tutarlarının hesaplanması daha farklı veriler üzerinden gerçekleştirilir.

Türkiye’de sigorta şirketleri tarafından kasko araç sigortası poliçe tutarı uygulaması, kasko değer listesinin referans alınmasıyla gerçekleştirilir. Bu kapsamda ele alınan kasko değer listesi verileri sıfır araçlar ile ikinci el araç için farklıdır. Buna göre sıfır araçlarda kasko değerlemesi, ithalatçı ya da imalatçı firmadan alınan güncel fiyat listesi dikkate alınır. İkinci el araçlarda ise kasko değeri belirleme, otomotiv firmalarının ikinci el araç fiyatları dikkate alınarak gerçekleştirilir.

Araç kasko değeri hesaplamalarında aracın hasarsızlık durumu, sigorta şirketi standartları, araç sigortası poliçe teminatları, araca ilave aksesuarlar veya yedek parça ürünleri de değerlendirmeye dahil edilir. Güncel olarak kasko değer listesi 15 yaşa kadar olan araçlar ile sınırlı olacak şekilde hazırlanır. 15 yaş üzeri olan araçlara ilişkin hem kasko sigortası hem de trafik sigortası hesaplama işlemleri doğrudan sigorta şirketi ve araç sahibi arasında yapılacak özel anlaşmalar üzerinden gerçekleştirilir.

Kasko Değeri ve MTV Tutarı İlişkisi

Her yıl 2 defa olacak şekilde ödenmesi zorunlu olan Motorlu Taşıt Vergisi(MTV) tutarı araç kasko değeri üzerinden belirlenir. Buna göre MTV tutarı, aracın kasko değerinin maksimum 5% oranıyla sınırlıdır. Bu oranın üzerindeki MTV tutarları için araç sahibinin vergi dairesiyle görüşme gerçekleştirmesi gereklidir.

Benzer Gönderiler
Kasko Sigortası

Kasko Sigortası Kapsamı - 2022 Güncel

Kasko Sigortası

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Kasko Sigortası

Kasko Türleri Nedir? Aralarındaki Fark Nelerdir?

Kasko Sigortası

Neden Kasko Yaptırmalıyım? Kaskonun Önemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir