Siz de Kolay Sigorta ile 20+ firmadan anında teklif alın!

DASK Sigortası

DASK Hangi Hasarları Öder? 2022

Kolay Blog DASK Hangi Hasarları Öder?  2022

DASK hangi hasarları öder sorusu her DASK yaptıranın aklına gelen bir sorudur. Bu yazımızda sizin için DASK hakkında tüm soruları derledik. Siz de kolay bir şekilde DASK yaptırmak için buraya tıklayabilirsiniz!

DASK sigortası, binaların deprem riskine karşı güvence altına alınmasını sağlar. Sigortalı olan konutlar, yaşanan depremlerde hasar gördüğü zaman poliçe kapsamında meydana gelen zararlar karşılanıyor. Hasar ihbarını yapanlar, sigorta şirketinin yapacağı inceleme sonrası yapılan hasar tespitine göre ödeme alırlar. Hasar tespitlerinden sonra sigortalının banka hesabına sigorta şirketi tarafından ödeme ortalama 1 ay içerisinde yapılıyor.

DASK Nedir?

Zorunlu deprem sigortası olarak isimlendirilen ve deprem ya da depremde kaynaklı meydana gelecek zararlara karşı evin zararlarını karşılayan sigorta türüdür. Dask’ın hangi hasarları ödediği konusunda sigorta şirketlerinden bilgi alabilirsiniz.

  • Depremde evin yıkılması,
  • Deprem kaynaklı yangın çıkması,
  • Su baskını olması,

Buna benzer durumlarda meydana gelen tüm hasarlar dask poliçesi ödeme kapsamına giriyor.

DASK Hangi Hasarları Öder?

Dask Poliçe İçeriği

Zorunlu deprem sigortası poliçeleri, binada meydana gelebilecek tüm hasar türlerini kapsar. Apartmanda oturanlar isterlerse kendi dairelerini sigorta yaptırabiliyor. Zorunlu deprem sigortası poliçe içeriğinde şunlar yer alıyor.

  • Binanın temeli,
  • Binanın duvarları,
  • Bağımsız bölüm duvarları,
  • Tavan,
  • Merdiven,
  • Asansör,
  • Bahçe duvarı,
  • Çatı ve baca,

Binanın yapısını oluşturan tüm bölümler poliçe kapsamındadır.

Dask Poliçe Fiyatları

Depreme karşı güvence olarak yaptırılan dask poliçe fiyatları, binanın bulunduğu konum, yapısal özelliği, yüz ölçümüne göre belirleniyor. Sigorta şirketleri, deprem hattı konumlarına göre poliçe fiyatlarını belirliyor ve müşterilerine sunuyor. Binanın yaşı fiyatların belirlenmesinde önemli etkenlerden birisidir.

Kolay Blog DASK Hangi Hasarları Öder?  2022
DASK Hangi Hasarları Öder? 2022

Dask ile Konut Sigortası Farkı

Dask ile konut sigortası farklı sigorta türleridir. Poliçe içerikleri farklı olduğu için hem fiyatları hem de ödeme miktarları farklıdır. Dask poliçeleri, depremlerde binalarda meydana gelen hasarlardan dolayı konut sahibinin maddi kaybının karşılanmasını sağlar. Konut sigortası ise konut sahibinin isteğine göre kapsamı genişletilebilen ve farklı güvenlik seçenekleri eklenebilen sigorta türüdür. Dask sadece deprem kaynaklı hasarları öder.

Dask İptal Edilebilir mi?

Zorunlu deprem sigortası konutlar için zorunlu hale getirilmiştir. Zorunlu sigorta türü olduğu için iptal edilemez. Konut sigortalarını konut sahipleri istedikleri zaman iptal edebiliyor. Dask poliçelerinin konut sahiplerine sunduğu güvence bedelleri ve limitleri her yıl güncelleniyor. Sigorta poliçe primleri taban fiyat üzerinden belirleniyor.

Dask Ödemeleri İçin Yapılması Gerekenler

Konutunu sigorta yaptıranlar depremden zarar gördüklerinde hasarlarının karşılanabilmesi için sigorta şirketine ihbarda bulunmalıdır. Dask’a zararın bildirilmesi için kullanılan yöntemler şunlardır.

  • Dask sigorta şirketi ile iletişim kurma,
  • Sigorta şirketi acentesi ile iletişim kurma,
  • 125 Alo Dask hattını arama,

Bu yöntemlerle hasarlarınızı ilettiğinizde sigorta şirketleri eksperlerini göndererek hasar tespiti yapacaktır. Yapılan tespitlerden sonra en kısa sürede maddi kaybınız hesaba yatırılıyor.

Dask Ödemesi Alabilmek için İstenen Belgeler

Zorunlu deprem sigortası, konutlarda deprem kaynaklı tüm maddi kayıpları poliçe kapsamında ödüyor. Zarar gören bina için hasar ihbarı yapılırken şu belgeler isteniyor.

  • Dask poliçe numarası,
  • Konut açık adresi,
  • Konut tapu evrakları,
  • Sigortalı iletişim bilgileri,

Konutu depremden hasar görenler, sigorta poliçesinde belirtilen kurallara göre işlemlerini yaptıklarında ödemelerini alabiliyor.

Dask Hasar Bildirim Süresi

Zorunlu deprem sigortası ödemesi alabilmek için hasar bildiriminin yapılması gerekiyor. Hasar tespiti ve ödemelerin yapılabilmesi için deprem sonrası 15 gün içerisinde sigorta şirketine bildirilmesi gerekiyor. Sigorta poliçesini bulamayanlar, kimlik ve adres bilgileri ile başvuru yaparak sigorta zarar ödeme taleplerinde bulunabiliyor.

DASK sigortası hakkında en son yayınlanan tebliği aşağıdaki bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211117-3.htm

15 gün içerisinde hasar bildiriminde bulunmayanlar ödeme alamıyor ve sigorta güvencesinden faydalanamıyor. Sigorta şirketleri zamanında yapılan tüm bildirimleri hemen değerlendiriyor ve en geç 1 ay içerisinde konut sahibinin maddi kaybını karşılıyor. Belirlenen sigorta bedeli, sigortalının banka hesabına yatırılıyor.

Benzer Gönderiler
DASK Sigortası

DASK Yaptırmak için Ne Gerekli? 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir