İçindekiler
Trafik sigortası, yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Trafik sigortası cezası da her sene değişiklik göstermektedir. Bu yazımızda zorunlu trafik sigortası hakkında tüm detayları öğrenebilirsiniz. Siz de ceza yemeden önce hemen Kolay Sigorta aracılığı ile trafik sigortası yapın!
Aracımın Trafik Sigortası Olmaması Halinde Ceza Alır mıyım?
Ülkemiz Trafik yasasına göre, trafikte yer alan tüm araçların Zorunlu Trafik Sigortası yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Bu sigortayı yaptırmamak, süresini geçirip yenilememek, uzun süre sigortasız bir şekilde trafikte yer almak yaptırıma tabii bir durumdur. Trafik kazalarında, kazaya karışan karşı taraftaki maddi ve bedensel kayıplarına maddi karşılığı trafik sigortası tarafından karşılanır. Olası kazalarda zarar gören karşı tarafın maddi zararlarını tazmin etmek amacıyla, yasal bir zorunluluk olarak trafik sigortasının yapılması gerekir.
2022 Yılı İçin Trafik Sigortası Cezaları
Belirlenmiş olan trafik sigortasının olmamasının ya da süresinin bitmiş olmasının cezası 169 TL olarak belirlenmiştir. Bu cezanın 15 gün içerisinde nakit olarak ödenmesi halinde, ödeme indirimi olarak %25 oranı uygulanır. Bu durumda ceza 147 TL olarak ödenir. Bunun yanında cezanın geç ödenmesi durumunda, ilk ay için %5, ikinci ay için %10 ve 3. Ay için %15 gecikme faizi işletilir. Trafik sigortasının ısrarlı bir şekilde yaptırılmaması, cezanın zamanında ödenmemesi ve poliçenin yenilenmemesi durumunda uygulanan yaptırım ise, aracın trafikten uzaklaştırılması ve el konulmasıdır.
Bu gibi durumlarda aracınız trafikten men edilir ve çekici yardımıyla otoparka çekilir. Sigorta poliçenizi yaptırmanız zorunlu kılınır ve üzerine kesilen cezayı, çekici ile birlikte otopark masrafını karşılamak zorunda kalırsınız. Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmaması her gün için ağır yaptırımlarla karşılaşma olasılığınızı arttırır. Genellikle bu zorunlu sigorta, zorunlu olmayan KASKO araç sigortası ile karıştırılır.
Zorunlu Trafik Sigortası Gecikme Cezası Hesaplama
Zorunlu trafik sigortası yapılmadığı takdirde poliçe bitim tarihinden itibaren;
- ilk ay için %5,
- ikinci ay için %10,
- üçüncü ay için %15 oranında ceza uygulanır.
Ödeme yapmamanız durumunda bu oran her ay %5 artarak devam edecektir.
Trafik Sigortası Yaptırılması İçin Araçlara Verilen Süre
İkinci el araçlar için alım satım durumunda, trafik sigortasının yeni sahibe geçirilmesi işlemi sırasında, 15 günlük bir yasal süre bulunur. Eski sahibin ödenmiş olan sigortanın prim gün hesabının yapılmasıyla birlikte, sonlandırılan poliçeden iade ödeme alması ve yeni sahibinden en geç 15 gün içerisinde yeni sigorta poliçesini yaptırması gereklidir.
Henüz sıfır kilometre olan yeni araçlar için ruhsat çıkarılması ve trafik işlemlerinin yapılması sırasında, trafik sigortasının poliçesinin ibrazı gereklidir. Bu sebeple yeni araçlar trafiğe sigortası yaptırılmış olarak çıkabilir. Trafik sigortasının geç yaptırılması, poliçenin uzun süre yenilenmemesi gibi durumlarda, aynı zamanda poliçenin yenilenmesi sırasında hasarsızlık indirimi gibi indirimlerden yararlanamamanız anlamına gelir. Buna göre trafik sigortası hesaplama yaparken, trafik sigortasının olmaması nedeniyle alınmış cezalara bakılır.
Kasko ile Trafik Sigortası Arasında Ne Fark Var?
Kasko isteğe bağlı olarak yaptırılan ve kendi aracınızla ilgili kazalar sırasında ki maddi hasarların tazmini amacıyla yaptırılır. Trafik sigortasının maddi güvence aldığı tazmin konusu, karşı tarafa verilmiş olan bedensel ve maddi zararlardır. Kasko araç sigortası hesaplama sırasında, araçların karıştıkları kazaların oranı, hasarsızlık indiriminin derecesini belirler. Kazaya karışılması veya birden fazla kaza yapılmış ve sigortadan tazmininin gerçekleşmiş olması, yeni poliçenin yapılması sırasında, indirimlerden yararlanamamanız anlamına gelir.